Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden-kachels.be Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden-kachels.be

Inox schouwen

Heb je nog geen rookkanaal voor je gashaard of kachel? Of trekt de schoorsteen onvoldoende waardoor er rook binnenin de kamer komt? Een inox schouw is dan dé oplossing bij uitstek. Ontdek in dit artikel alles over de voordelen en prijzen van inox schouwen.

 

Inox schouw als ideaal rookkanaal

Waarom een inox schouw laten plaatsen?  Het antwoord is simpel. Inox schouwen, bestaande uit roestvrij staal (RVS), hebben alleen maar voordelen te bieden.

Als je gebruik wil maken van een open haardsysteem heb je een schouwverbinding nodig. De lucht die vereist is voor een goede verbranding wordt uit de kamer gehaald, en na de verbranding kunnen de rookgassen dan via de schoorsteen hun weg naar buiten banen.

 

Wil je een inox schouw laten plaatsen voor je open haard of kachel?
✓ Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan bij professionals.

 

Wat zijn de voordelen?

Inox schouwen kunnen een optimale afvoer van rook garanderen. We sommen enkele voordelen op:

 • Inox schouwbuizen zijn zeer goed geïsoleerd.
 • Door die goede isolatie en de gladheid van het materiaal, zorgen inox schouwen voor een optimale warmtegeleiding.
 • Van koudebruggen zal er daardoor geen sprake zijn.
 • De binnenkant van de waterdichte buizen is tevens gewapend tegen lekkages.
 • Schouwen gemaakt van inox zijn bestand tegen corrosie. Dat is bevorderend voor de trek.
 • Er zal zich dus weinig of geen teer of roet in de buizen nestelen. Indien er creosoot (een zwarte aanslag) aan de wand van je huidig schoorsteenkanaal plakt, kan je met inox buizen weer jaren verder.
 • Een inox schouw is vervaardigd uit zeer stabiel materiaal. Krachtige windstoten vormen geen enkel probleem.
 • Buizen in inox laten zich gemakkelijk monteren.

 

inox schouwen

 

Soorten inox schouwen

Niet alle inox schouwen zijn hetzelfde. Zo bestaan er enkelwandige of dubbelwandige buizen, die al dan niet flexibel zijn. Lees er hieronder meer over.

 

1) Enkelwandig systeem

Enkelwandige rookkanalen in inox  worden bij renovatie gebruikt om een open haard veilig te verbinden met een bestaand schoorsteenkanaal. Ze worden binnen de ommanteling van de open haard geplaatst. Ze worden in de woonkamer gebruikt to aan de muur-of plafonddoorvoer. Vanaf daarboven zijn reeds dubbelwandige buizen vereist.

Let op! Enkelwandige buizen zijn niet brandwerend. Bij te hoge temperaturen zal de brandveiligheid dan in gevaar komen. Daarom voer je dit rookkanaal beter niet door een dak. Ook kan er dan condensatiegevaar optreden.

 

2) Dubbelwandige inox schouwen

Een dubbelwandige inox schouw bestaat uit twee kokers waarbij isolatiemateriaal (glaswol of steenwol) is aangebracht tussen de binnen- en buitenbuis. In tegenstelling tot de enkelwandige buizen zijn deze dus brandwerend. Bovendien zijn deze buizen geschikt voor alle soorten brandstof.

Bij de installatie van een nieuw rookkanaal worden dubbelwandige buizen gebruikt, en dit zowel aan de buiten-als binnenkant van het huis. Dubbelwandige inox schouwen kennen echter nog meerdere toepassingen, zoals de renovatie of verhoging van een bestaande gemetselde schoorsteen.

 

3) Flexibel rookkanaal

Flexibele inox buizen kun je gemakkelijk manoeuvreren in een schoorsteen met bochten. Bijvoorbeeld in geval van een lek in de schoorsteen, kan deze opnieuw rookdicht gemaakt worden met flexibele buizen van roestvrij staal.

Deze flexibele buizen bestaan zowel in enkelwandige als dubbelwandige uitvoeringen. Bij renovaties wordt steeds aangeraden om te werken met een dubbelwandige flexibele inox schouw vanwege de grotere duurzaamheid en veiligheid. Flexibele buizen hebben bovendien het grote voordeel dat ze uit één stuk bestaan zonder verbindingen. De geleiding is dan ook optimaal.

 

inox schouw met schoorsteenkap
Inox schouw met schoorsteenkap

 

Inox schoorsteen: prijs

De kostprijzen van inox schouwen zijn moeilijk in te schatten op voorhand, omdat deze door heel wat verschillende zaken bepaald wordt. Gaat het om een renovatie of om een volledig nieuw rookkanaal? Hoe lang moet het rookkanaal zijn? En moet deze aangesloten worden op een gaskachel, houtkachel of open haard? Ook moet de diameter van de inox buizen afgestemd zijn op de haard of kachel. Het zijn allemaal factoren die de prijs ingrijpend beïnvloeden.

Als er al een gepast rookkanaal aanwezig is, betaal je slechts enkele tientallen euro’s voor de buizen die vanaf de kachel tot het plafond of de muur aangesloten moeten worden. Is dat niet het geval, kunnen de kosten voor een inox schoorsteen zelfs hoger oplopen dan die van de kachel of haard zelf.

Afhankelijk van de diameter van de buizen, moet je rekenen op prijzen van ca. 100 euro per meter voor een dubbelwandige schoorsteen. Geïsoleerde flexibele buizen zijn al te verkrijgen aan ongeveer 50 euro per strekkende meter.  Deze prijzen zijn weliswaar exclusief installatiekosten, die het grootste deel van de prijs bepalen.

 

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Vergelijk gratis offertes van verschillende specialisten via onze online offertepagina.

 

Schouwveger voor een inox schouw

Het onderhoud van een schoorsteen is van groot belang. In sommige gevallen (wanneer de schoorsteen aangesloten is op de centrale verwarming)  is het zelfs verplicht om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Lees hier meer daarover.

Als dat niet het geval is, hangt het van meerdere factoren af hoe vaak de schoorsteen gereinigd moet worden. De stookfrequentie, het stookgedrag en de vochtigheid van het hout zijn de voornaamste parameters hierbij. Het spreekt voor zich dat de schouw vaker moet gereinigd worden als je die veelvuldig gebruikt. Indien de haard of kachel dienst doet als hoofdverwarming, laat je de schoorsteen best twee maal per jaar vegen.

✓ Klik hier om vrijblijvend offertes aan te vragen bij erkende schoorsteenvegers.

 

schouwveger inox schouwen

 

 

 

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers