Petroleumkachel: soorten & voor-en nadelen
Petroleumkachels werken op basis van gezuiverde petroleum. Meestal zijn ze erg zuinig en in de meeste gevallen ook mobiel. Bovendien halen ze vaak hoge rendementen. Welke soorten petroleumkachels er bestaan en welke voor-en nadelen ze hebben, lees je hier.
Voordelen petroleumkachel
Eén van de voordelen van petroleumkachels is dat ze geen gas of afvoer nodig hebben. Hierdoor zijn ze makkelijk verplaatsbaar. Hierdoor kan je ze zowat in alle ruimtes plaatsen als bijverwarming. Petroleumkachels hebben een bijzonder hoog rendement, dankzij het speciaal gezuiverde petroleum dat gebruikt wordt als brandstof. Ze halen een energierendement van 100 procent. Bovendien warmen ze enorm snel op. Als kers op de taart zijn ze ook nog eens zuinig. 20 liter gezuiverde petroleum kan voor 100 uur warmte zorgen.
Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende bedrijven en vergelijk prijzen.
Soorten petroleumkachels & hun voor-en nadelen
Er bestaan twee soorten petroleumkachels: kouskachels en lasterkachels. Kouskachels werken op batterijen. Laserkachels werken op elektriciteit.
Kouskachel
Een kouskachel is mobiel en kan overal worden aangestoken. De kouskachel wordt ontstoken door een gloeispiraal op batterijen. Bij een stroomonderbreking zal je dus nog altijd kunnen genieten van je verwarming. Deze soort van petroleumkachels zijn voorzien van een omvalbeveiliging. Je kan ze kopen als enkelbranders of dubbelbranders. Enkelbranders warmen op tot een temperatuur van 800 graden Celcius. Ze zijn vooral geschikt voor garages en werkruimtes. Dubbelbranders hebben een extra glaswand. Ze verbranden gezuiverde petroleum tot op een temperatuur van 1200 graden Celcius. Hiermee worden ook alle restgassen verbrand, wat resulteert in een efficiënte verbranding. Deze branders zijn geschikt voor de woonkamer, de slaapkamer en het kantoor.
Kouskachels hebben als nadeel dat ze minder zuinig zijn dan laserkachels. Bovendien hebben ze ook geen thermostaat en is de temperatuur niet regelbaar. Om de drie jaar dien je de kous te vervangen.
Laserkachel
Laserkachels worden elektronisch aangestuurd. Daardoor bieden ze de mogelijkheden om je kachel in te stellen zoals een thermostaat. Je stelt de gewenste temperatuur in op het tijdstip dat je wenst. Sommige modellen bevatten zelfs weektimers. Bovendien bieden laserkachels een gelijke spreiding van de warmte dankzij een ventilator. Dat maakt het mogelijk om ook grote ruimtes te verwarmen. Hij heeft een verbruik van 0,2 liter per uur. Hiermee is hij de zuinigste in zijn soort. Doordat de brandstof electronisch wordt ingespoten, wordt alleen die brandstof verbruikt die strikt nodig is voor de verbranding. Ze zijn voornamelijk geschikt voor woonkamers, slaapkamers en garages. Zoals bij elke petroleumkachel, dien je er ook hier voor te zorgen dat er voldoende verlucht wordt.