Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden-kachels.be Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden-kachels.be

Wat is speksteen en hoe werkt het?

Speksteen is een mineraal met het kleur van marmer. Het staat gekend voor zijn grote warmte-opname en wordt gebruik voor het vervaardigen van speksteenkachels.

Speksteen is een mineraal dat kan variëren in hardheid afhankelijk van de soort. Door zijn kleur lijkt het een beetje op marmer. Speksteen kenmerkt zich onder andere doordat hij heel makkelijk opneemt en die geleidelijk afgeeft. Dit noemen we de stralingswarmte. Doordat roze en witte speksteen zo zacht is laat het zich makkelijk bewerken en is het dus geschikt voor beeldhouwkunst. Het is heel makkelijk zelf thuis te bewerken. Het wordt dan ook veel in workshops en op scholen gebruikt. Speksteen wordt bewerkt met behulp van een rasp en/of schuurpapier. Vaak wordt er een kwastje gebruikt om het stof van de steen te verwijderen tijdens het bewerken.

Als het klaar wordt kun je de steen polijsten met heel fijn schuurpapier. Speksteen kan gebruik worden om beelden van te maken. Dit kan van een groot formaat zijn zoals beelden van mensen. Maar het kan ook op kleine schaal, ter grote van een mok bijvoorbeeld. Omdat het zo makkelijk bewerkbaar is kan er eigenlijk alles van gemaakt worden, zoals sierraden. Speksteen valt in te delen een aantal groepen. Ten eerste heb je het Indiaas speksteen.

Dit is een erg harde soort, maar wordt in ons land niet zoveel geïmporteerd en is dus niet veelvoorkomend. Ten tweede heb je Chinees speksteen. Deze soort is de meest gangbare steen. Hoe donkerder de kleur hiervan, hoe harder de steen is. Hoe donkerder de kleur, hoe harder de steen is. De kleuren wit en roze zijn dus het zachst. Deze steen kenmerkt zich dan ook om het feit dat hij makkelijk bewerkbaar is. Dan heb je nog Braziliaans speksteen.

Dit is de zachtste soort. Hij is dus erg gemakkelijk te bewerken, maar dunne stukken zullen snel afbreken. Bij aanraking met scherpe voorwerpen ontstaan al heel snel krassen en deukjes. Hij is het meest geschikt voor massieve beelden. Last but not least Iraans speksteen. Dit is een erg harde soort speksteen. Hij heeft meestal prachtige roodgetinte kleuren.

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers