Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden-kachels.be Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden-kachels.be

Inzethaard

Bezit je nog een oude open haard? Of heb je een inbouwhaard die niet langer werkt? Vervang deze dan door een inzethaard. Je behoudt niet alleen de charmante uitstraling van een haardvuur, je krijgt er bovendien een hoger rendement voor terug. Uit welke soorten inzethaarden kan je allemaal kiezen? Hoe zit het met de prijs van een inzethaard? En hoe verloopt de plaatsing? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten inzethaarden
Prijs inzethaard
Hoe inzethaard plaatsen?
Inzethaard of inbouwhaard?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een inzethaard?

Een inzethaard of inzetkachel is een verwarmingselement dat je eenvoudig in de bestaande ombouw van een inbouwhaard of de stookopening van een oude open haard kan plaatsen. We zetten de voordelen op een rij:

 • Snelle & vlotte plaatsing: omdat je een inzetkachel eenvoudig in een bestaande opening kan plaatsen, zijn er geen afbraakwerken vereist en heb je amper last van stofvorming. Kortom, een inzethaard is de ideale oplossing voor een vlotte, kleinschalige renovatie.
 • Prachtig sfeerelement: ben je bang de charme en warme uitstraling van je open haard te verliezen? Geen nood, een inzethaard behoudt de authentieke charme van een open haard en geeft daarbij in bepaalde gevallen ook een aangename stralingswarmte af.
 • Meer rendement: de meeste inzethaarden zijn ontwikkeld om de efficiëntie van je huidige situatie te verbeteren. Met een inzethaard heb je geen warmteverlies meer en behaal je een aanzienlijk hoger rendement, zonder in te boeten aan sfeer.
 • Uitgebreid gamma aan inzethaarden: jij kiest zelf hoe je inzetkachel eruit moet zien (kleur, vormgeving van het kader, grootte van je ruiten, inzethaard in een hoek of niet, …).

 

Soorten inzethaarden

Inzetkachels zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten. Naast de standaard modellen kan je ook een inzethaard op maat samenstellen. We onderscheiden ze hieronder op basis van het type brandstof:

 

OPTIE 1: inzethaard met hout

inzethaard hout

Moderne inzethaarden op hout voldoen aan de strengste milieunormen. Hierdoor zijn ze niet langer zo vervuilend als vroeger. Ook een pelletkachel bestaat als inzetmodel en is erg geliefd. Een gerichte verbranding zorgt voor een hoog rendement en minder rookontwikkeling. Desondanks moet je de inzethaard op hout aansluiten op de schouw. De trek houdt niet alleen de vlammen levendig, maar is ook noodzakelijk om vlot en efficiënt de rook af te voeren.

 

 • Goede keuze als je beschikt over een schoorsteenafvoer in je oude haardopening
 • Authentieke uitstraling met de charme van een traditionele open haard
 • Ideaal als bijverwarming, zeker als de inzethaard een ingebouwde ventilator heeft
 • Ook mogelijk als hoofdverwarming (met het juiste vermogen op maat van de ruimte)

 

Inzethaard met hout laten plaatsen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij een vakman actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

OPTIE 2: inzethaard op gas

inzethaard

Nieuwe inzethaarden op gas hebben geen typische ‘blauwe’ gasvlammen meer, maar een vlammenspel dat je niet kan onderscheiden van echte houthaarden. Je sluit de inzethaard aan op de gasaansluiting en je kan genieten van een rustgevend tafereel. Inzet gashaarden bestaan in open en gesloten systemen. Een systeem met open verbranding haalt zuurstof uit de omringende leefruimte, terwijl gesloten systemen hun zuurstof onttrekken aan de buitenlucht via een dubbelwandig rookkanaal. Voor goed geïsoleerde woningen raden we het gesloten systeem sterk aan.

 

 • Goede keuze als je beschikt over een gasaansluiting
 • Rookkanaal nodig om veilig de rookgassen af te voeren
 • Ideaal als bijverwarming, zeker als de inzethaard een ingebouwde ventilator heeft
 • Eenvoudig te besturen met een afstandsbediening of een applicatie op je smartphone

 

Inzethaard op gas laten plaatsen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij een vakman actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

OPTIE 3: elektrische inzethaard

inzethaard elektrisch

Een elektrische inzethaard is misschien wel de meest praktische oplossing in ons lijstje. Hierbinnen heb je verschillende modellen. Een elektrische waterdamp inzethaard heeft bv. levensechte vlammen dankzij een ingenieus damp- en lichtspel. Het enige dat een elektrische inzetkachel nodig heeft is elektriciteit. De modellen op waterdamp hebben daarnaast ook een wateraansluiting nodig. Doorgaans stoot dit type inzethaard geen warmte uit, maar er zijn ook elektrische inzethaarden met verwarming beschikbaar. Die doen goed dienst als bijverwarming in je leefruimte.

 

 • Goede keuze voor wie niet beschikt over een afvoerkanaal en geen gasaansluiting heeft
 • Geurloos en onderhoudsvrij
 • Eenvoudig te bedienen dankzij de afstandsbediening of de applicatie op je smartphone
 • Zuinig in verbruik

 

Op zoek naar een elektrische inzethaard? Ontdek het brede gamma in onze webshop!

 

OPTIE 4: inzethaard op bio-ethanol

inzethaard plaatsen

Deze stijlvolle inzetkachels zijn beschikbaar in uiteenlopende modellen en groottes. Een inzethaard op bio-ethanol straalt slechts een geringe hoeveelheid warmte uit en is daardoor vooral geschikt als sfeerhaard. Ze zijn eenvoudig bij te vullen en te bedienen. Voeg eenvoudigweg de bio-ethanol toe aan de goed beveiligde container en sluit alles netjes af.

 

 • Ideaal voor wie een stijlvolle, afvoerloze oplossing zoekt
 • Geurloos en geen schadelijke stoffen bij verdamping
 • Weinig tot geen onderhoud
 • Eenvoudig bij te vullen

 

Op zoek naar een inzethaard op bio-ethanol? Ontdek het brede aanbod in onze webshop.

 

Welke soort inzethaard kies ik het best?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en persoonlijke wensen. Wil je je inzethaard vooral gebruiken als sfeerhaard of ook als verwarming? Heb je een gasaansluiting of niet? Heb je een schouw in goede staat of niet? Al deze factoren spelen mee bij het bepalen van de beste inzethaard op jouw maat.

TIP: soms is het beter om meteen voor een inbouwhaard op maat te kiezen. Zo ben je zeker van een uitvoering die perfect in je bestaande open haard past. Benieuwd naar de mogelijkheden en wens je vrijblijvend advies van een professional? Start hier je aanvraag.

 

Prijs inzethaard

De prijs voor een inzetkachel is afhankelijk van verschillende elementen: de afmetingen, de vormgeving, de accessoires, … De belangrijkste kostenbepaler is echter de brandstof voor je inzethaard. Een kort overzicht van de richtprijzen:

Type inzethaardPrijs (incl. btw, excl. plaatsing)
Inzethaard met houtVanaf € 1.000
Inzethaard op gasVanaf € 2.500
Elektrische inzethaardVanaf € 100
Inzethaard op bio-ethanolVanaf € 150

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden voor een elektrische inzethaard of een inzetkachel op bio-ethanol? Neem dan een kijkje in onze webshop. Ga je eerder voor een inzethaard op gas of met hout? Vertrouw dan op een expert voor een correcte plaatsing. Kom in contact met installateurs actief in je buurt.

 

inzet openhaard

Hoe inzethaard plaatsen?

Welke soort inzethaard het meest geschikt is, hangt af van je rookkanaal, de afmetingen van je huidige haardopening, … Bij de plaatsing zijn de volgende stappen belangrijk:

 1. Voorbereidend werk

  Het is belangrijk om eerst de bestaande haardopening vrij te maken en alles grondig schoon te maken: de oude haardopening, de schoorsteenmantel en het schoorsteenkanaal. Ga je je schouw gebruiken voor een inzethaard met bv. hout? Laat die dan eerst kuisen door een professionele schoorsteenveger.

 2. Afmetingen haard opnemen

  Neem nauwkeurig de afmetingen op van je haardopening. Zowel voor een correcte plaatsing, een naadloze aansluiting als een mooie afwerking is deze stap cruciaal. De overige ruimte kan je nadien opvullen met hittebestendig materiaal.

 3. Inzethaard plaatsen 

  Elektrische inzethaarden en kachels op bio-ethanol schuif je eenvoudig in de bestaande schouw. Deze plug and play-modellen hebben geen aansluiting met een rookkanaal nodig. Gaat je voorkeur uit naar een inzethaard op gas of hout? Met een speciale aansluitset verbindt een vakman de inzethaard met het rookkanaal en de externe luchttoevoer voor een veilige werking.

 4. Inzethaard in gebruik nemen

  Is je inzetkachel netjes geïnstalleerd en aangesloten? Dan kan je er praktisch meteen van genieten. Het enige wat je nu nog moet doen is de brandstof aanvullen en de inzethaard aanleggen.

TIP: wees niet bang om toch kleine afbraakwerken te overwegen voor een inbouwhaard op maat! Zeker als je voorkeur uitgaat naar authentieke houthaarden of gashaarden. Vertrouw deze klus toe aan een professioneel installateur. Hij luistert niet alleen aandachtig naar je wensen, maar houdt ook rekening met de haalbaarheid van je project. Contacteer gratis een professional.

 

Inzethaard of inbouwhaard kiezen?

Een inzethaard of inbouwhaard? Wat kies je uiteindelijk het best? In het onderstaande schema vind je in 1 oogopslag een handig overzicht:

InzethaardInbouwhaard
Type projectIdeaal bij renovatieGrondige renovaties of nieuwbouwprojecten
UitvoeringDHZ of professionalProfessional
EindresultaatGeen omkadering, je blijft de oude haardomlijsting zienOmbouw op maat
Gemiddelde prijs Vanaf € 150
(incl. btw, excl. plaatsing)
Vanaf € 2.000 per lopende meter
(excl. btw, incl. plaatsing)

TIP: je kan op de expertise van een vakman rekenen om je inzetkachel veilig aan te sluiten op het rookkanaal. Verkies je maatwerk? Dan is een inbouwhaard een betere keuze. Voor meer info over de opties, advies op maat en vrijblijvende prijsvoorstellen kan je terecht bij een vakman actief in je buurt.

 

De ideale haard kiezen? Vertrouw op de expertise van een vakman!

Een oude open haard past niet meer in onze moderne, goed geïsoleerde en geventileerde woningen. Het is misschien wel charmant, maar niet de milieuvriendelijkste en meest rendabele keuze. Hoe maak je uiteindelijk de beste keuze? Door met een professional duidelijk te bespreken waar je naartoe wil met je nieuwe haard. Bekom de realisatie van je dromen door jouw wensen en voorkeuren met zijn expertise te combineren!

Vrijblijvend installateurs contacteren? Dat kan! Vul het onderstaande offerteformulier in. Binnen de 2 à 3 werkdagen zullen experts actief in je buurt contact met je opnemen:

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers