Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden-kachels.be Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden-kachels.be

Verwarming van een haardvuur

De verwarming van een haardvoor zorgt voor erg veel sfeer en laat je woning in een warme gloed baden. Informatie en tips voor het perfecte haardvuur vind je hier terug.

Al sinds het ontstaan van kachels hebben ze een verwarmende functie. Er werd altijd al gebruik gemaakt van convectiewarmte. Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van de warmte die bijvoorbeeld brandend hout produceert. Deze warmte wordt afgegeven aan de lucht. Warme lucht stijgt op, in een kamer zal dat voor luchtcirculatie zorgen. De warme lucht gaat naar boven en onder wordt koude lucht aangezogen. Zo wordt de hele kamer verwarmt. Hier kan echter alleen sprake zijn als u een open kachel heeft. Je kunt je huis uiteraard ook verwarmen met een gesloten model. Hierbij wordt de verwarmde lucht door het huis vervoerd door stalen buizen van minimaal 200 mm dik. Deze moeten minstens zo dik zijn omdat anders de rookafvoer niet voldoende is en dat kan gevaarlijk zijn. Deze buizen kunt u laten aanleggen naar elke kamer of ruimte die u wilt. Tegenwoordig wordt dit nog amper gedaan, er wordt nu overwegend gebruik gemaakt van Cv-ketels. Bij het juiste gebruik echter, kan de kachel een prima aanvulling vormen op uw Cv-ketel. Vroeger werden kachels vooral gestookt op turf en daarna op kolen. Tegenwoordig stoken de meeste kachels op hout. Er bestaan ook al elektrische kachels. Let wel, bij een elektrische kachel is de besparing op uw Cv veel geringer dan wanneer u een houtkachel of bijvoorbeeld een allesbrander koopt. Let wel goed op met het gebruik van een kachel. Ze kunnen soms nog wel eens gevaarlijk zijn. Als u het bijvoorbeeld te warm krijgt zult u hem omlaag zetten. Dit gebeurt door de zuurstoftoevoer te verminderen. Als de zuurstoftoevoer té laag worden kan er geen volledige verbranding optreden. Hierbij ontstaan gevaarlijke gassen die in uw kamer terecht kunnen komen via een open kachel of het buizensysteem. De kachel lijkt veel nadelen te hebben. Maar bij veilig gebruik kan het voor veel gemak en bovenal voor een gezellige warmte zorgen.

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers