Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden-kachels.be Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden-kachels.be

Onderdelen van een kachel

Een kachel bestaat uit meerdere onderdelen. Het belangrijkste is het vuurvaste metaal of steen waarvan het frame van de kachel is gemaakt. De kachel kan onder andere bestaan uit baksteen mica of roestvrij staal. Mica is een mineraal dat is opgewassen tegen erg hoge temperaturen tot 550 graden Celsius. Een speciaal soort kachel wordt gemaakt van speksteen. Dit heeft een bijzonder effect op de warmte die de kachel uitstraalt. Het hout of kolen komt terecht op een rooster. De verbrandde stukken hout verbrokkelen en vallen door dat rooster heen.

De as wordt opgevangen in een lade. Deze lade moet regelmatig geleegd worden. Bij een elektrische kachel is hier uiteraard geen sprake van. Verder hebben kachels meestal een doorzichtig deurtje. Dat kan gemaakt van enkel- of dubbelzijdig glas. Daarnaast kan een kachel bestaan uit een buizen stelsel. Dat is meestal het geval omdat zo de warmte door het hele huis kan worden verplaatst. Een ander belangrijk onderdeel is het isolatie materiaal. Dat zorgt ervoor dat maar erg weinig warmte verloren gaat. Dat verhoogt het rendement van uw kachel. Daarnaast kan uw kachel, afhankelijk van het model, een ontsteking hebben.

Dit kan een bougie of piëzo zijn. Een bougie werkt met een soort kleine kortsluiting waardoor een vonkje ontstaan, dit kan genoeg zijn om uw gasbrander te ontsteken. Het werkt dus hetzelfde als uw fornuis waarschijnlijk ook werkt. De piëzo ontsteking is te vergelijken met het wieltje op een aansteker. Kachels bevatten tegenwoordig ook beveiligingen. Dat wil zeggen dat ze een ingebouwd elektrisch systeem hebben dat ervoor zorgt dat er geen onvolledige verbranding ontstaat. Mocht er toch onvolledige verbranding ontstaan dan zet dit systeem de kachel uit of voert de luchttoevoer op tot een acceptabel niveau.

Iets wat niet aan de kachel vast zit, maar wat je bij aankoop wel meestal erbij krijgt is schoorsteenveeg materiaal. Hiermee kunt u zelf tot beperkte mate uw kachel en of schoorsteen schoon- en veilig houden.

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers