Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden-kachels.be Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden-kachels.be

Houtkachel kopen

Veel mensen kiezen voor een houtkachel omwille van de gezellige uitstraling en het gunstige rendement dat je ermee kan bereiken. Wil je een houtkachel kopen, dan is het soms lastig om tot een keuze te komen door het vrij grote aanbod aan kachels en al die verschillende specificaties. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende types die er te koop zijn en waar je op kan letten bij het kopen van een houtkachel.

 

Houtkachel kopen: afweging tussen sfeer, rendement en prijs

prijs houtkachel Wil je een houtkachel kopen, dan zet je best eens op een rijtje welke criteria je belangrijk vindt. Is vooral het uiterlijke aspect van de kachel belangrijk en is de kachel dus vooral bedoeld als sfeerbrenger? Of gaat de houtkachel vooral dienen als een belangrijk element voor de verwarming van het huis?

Een pelletkachel laat bijvoorbeeld toe om zeer energiezuinig te stoken. Bovendien valt de aanschafprijs van dit type kachel ook zeer goed mee. De sfeer van een pelletkachel is echter erg verschillend van die van bijvoorbeeld een speksteenkachel. Dit laatste type zal een centrale rol gaan spelen in het interieur. Hou er wel rekening mee dat een speksteenkachel enkele malen duurder is dan een pelletkachel. Dit is zeker belangrijke info voor het budget.

Gemiddelde prijs houtkachel (per type)

• Prijs speksteenkachel / leemkachel: 5.000 – 10.000 euro (of meer)

• Prijs pelletkachel: 1.500 – 5.000 euro

• Prijs gietijzeren / stalen kachel: 350 – 3.000 euro

 

Houtkachel met het hoogste rendement

Als de stookkosten voor jou een belangrijk criterium zijn voor de aankoop van een houtkachel, dan moet je zeker ook goed kijken naar het rendement dat de verschillende soorten houtkachels halen. De pelletkachel, speksteenkachel en leemkachel zijn de kachels die de hoogste rendementen kunnen bereiken. Een gietijzeren kachel en een stalen kachel halen doorgaans een iets lager rendement, al presteren ze wel nog een pak beter dan open haarden.

Gemiddeld rendement houtkachel (per type)

• Rendement pelletkachel: 85-95%

• Rendement speksteenkachel / leemkachel / tegelkachel: 80-95%

• Rendement gietijzeren / stalen kachel: 70-87%

 

Houtkachel kopen: het juiste vermogen

Het vermogen van de kachel moet goed afgestemd zijn op de woning en je persoonlijke voorkeuren. Een te klein gedimensioneerde kachel zal al snel leiden tot een ongelijkmatige verwarming en te hoge stookkosten. Je moet ook echter ook behoed zijn voor een overcapaciteit van de houtkachel; bij een te hoog vermogen moet je de kachel constant gaan ‘smoren’ om te vermijden dat het te warm wordt in de kamer.

houtkachel kopen

Het vermogen van een houtkachel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). De grootte van de ruimte en de mate van isolatie zullen bepalen hoeveel kilowatt je nodig hebt voor een efficiënte en comfortabele verwarming. Een houtkachel met een vermogen van 4,5 kW zal bijvoorbeeld volstaan in een kamer van 60 m³ die goed geïsoleerd is. Als een kamer met eenzelfde volume niet geïsoleerd zou zijn, dan zal je meer vermogen nodig hebben, gemiddeld 7 kW.

Wil je een houtkachel kopen en hiervoor prijsvoorstellen op maat ontvangen van professionals? Ga dan naar de offertepagina om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij vakmannen. Klik hier voor meer informatie.

 

Afvoerkanaal van houtkachels

afvoerkanaal-houtkachel Het spreekt voor zich dat de verbrandingsproducten die vrijkomen bij het stoken van een houtkachel veilig afgevoerd moeten worden. Daarom is er altijd een rookkanaal nodig. Dit rookkanaal, dat op verschillende manieren kan geplaatst worden, zal ervoor zorgen dat de kachel goed werkt. Indien je nog geen rookkanaal hebt in je woning (bijvoorbeeld een schoorsteen), dan kan het wel eens interessant zijn om een pelletkachel te nemen. Onder bepaalde voorwaarden mag je deze namelijk aansluiten op een afvoer door de gevel. Een pelletkachel heeft een interne rookgasventilator. Daarom is het niet noodzakelijk dat het afvoerkanaal ’trekkend’ is.

Er zijn echter wel wat beperkingen in verband met de rookafvoer waar je rekening mee moet houden wanneer je een houtkachel gaat kopen. De eisen waaraan het afvoerkanaal moet voldoen, hangen af van het type houtkachel. Een basisregel is wel dat de diameter van het afvoerkanaal toeneemt met het vermogen van de kachel.

 

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers