Elektrische haard met warmte
Een haard brengt mensen samen: het is gezellig en luxueus. Maar zo’n haard heeft ook enkele nadelen, zoals een flinke houtconsumptie en brandgevaar. Wil je genieten van een mooi en tijdloos vlammenspel zonder die keerzijde van de medaille? Dan is een elektrische open haard een optie. Wist je dat je ook een elektrische haard met warmte kan krijgen? Hoe het werkt, ontdek je hier!
Ga snel naar:
Voordelen elektrische haard met warmte
Mogelijkheden elektrische haard met warmte
Prijzen voor elektrische haarden met bijverwarming
Zelf plaatsen of specialist inschakelen?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat
Hoe geeft een elektrische haard warmte af?
Doorgaans geeft een elektrische haard geen warmte af. Wil je deze optie wel? Dan bestaan er uitvoeringen met een ingebouwde warmtemodule. Deze kan op 2 manieren werken:
- Convectiewarmte: het verwarmingselement neemt koude lucht op, verwarmt dit en blaast deze vervolgens weer uit.
- Stralingswarmte: stralingswarmte werkt op een andere manier dan convectiewarmte. In dit geval geeft de haard zelf warmte af, net zoals een infraroodpaneel. Hoe dichter je bij de kachel staat, hoe warmer dit aanvoelt.
Interesse in een elektrische haard met warmte? Kom in contact met verwarmingsspecialisten actief in jouw omgeving. Start hier je aanvraag.
Waarom kiezen voor een elektrische haard (met warmte)?
Welke voordelen heeft zo’n elektrische haard nu precies? En waarom zou je voor een model met warmte kiezen? Een overzicht:
- Duurzame, veilige keuze: voor een elektrisch haardvuur heb je geen fossiele brandstoffen nodig. Elektriciteit is voldoende. Daardoor past dit type haardvuur perfect in een groene woning. Een bijkomend pluspunt? Je haard wordt niet warm, wat dan weer veilig is voor je gezin!
- Eenvoudig te plaatsen: wil je een elektrische haard plaatsen? Dan heb je geen rookkanaal of externe afvoer nodig. Ideaal wanneer je een snelle oplossing zoekt om meteen die gezelligheid in huis te halen. Net daardoor komt zo’n haard tot z’n recht in elke kamer van je woning.
- Verschillende vormgevingsmogelijkheden: bepaalde merken bieden veel vrijheid in de vormgeving van je haard. Wist je dat je zelfs de intensiteit van je elektrische vlammen kan bepalen? Ontdek hier meer over de mogelijkheden van een elektrische haard met warmte.
- Onderhoudsarm: doordat je geen hout nodig hebt en er geen verbrandingsgassen vrijkomen bij het verwarmen, is een elektrische haard met warmteafgifte nagenoeg onderhoudsvrij. Af en toe eens het kader van je haard afstoffen, is ruim voldoende.
- Ideaal als bijverwarming: aangezien een elektrische sfeerhaard slechts voorziet in een beperkte warmteafgifte, is deze installatie enkel geschikt als bijverwarming in specifieke woonruimtes. Nood aan bijverwarming in de slaapkamer? Dan maakt een elektrische open haard de sfeer helemaal af!
- Gebruiksgemak: daarnaast is een elektrische haard erg eenvoudig in gebruik. Nagenoeg alle modellen beschikken over een afstandsbediening waarmee je vanop afstand je sfeerhaard aanlegt, het vlammenspel beïnvloedt, de kleur aanpast, het warmte-element inschakelt, …
Elektrische haard met warmte: mogelijkheden
Hebben we je overtuigd om voor een duurzame, elektrische open haard te kiezen? Perfect! Maar je bent vast ook benieuwd naar de mogelijkheden. We sommen het hieronder voor je op:
1. Type haard
Een sfeerhaard met warmtemodule is verkrijgbaar in verschillende haardmodellen. Dit zijn de 3 meest voorkomende:
- Vrijstaande haard: dit is het welbekende model dat vaak als bijverwarming wordt gebruikt in verschillende ruimtes. Compacte uitvoeringen kan je na een tijdje opnieuw opbergen. Deze staat los in de ruimte en kan je niet wegwerken. Hou er dus rekening mee dat deze wel wat woonoppervlakte inneemt.
- Hangende haard: een wandmodel bevestig je aan de muur. Net zoals met een vrijstaande haard ben je dus ook wat ruimte kwijt, maar dit kan je esthetisch oplossen door de haard netjes weg te werken in een op maat gemaakte wandkast.
- Inbouwhaard: de meest strakke oplossing? Dat is een inbouwhaard die je in een opening in de muur plaatst. Je kan ze meteen in een nieuwe muur inbouwen of op de bestaande plek van een oude open haard plaatsen. Op voorwaarde dat je deze makkelijk kan aansluiten op je elektrische installatie.
2. Soort warmteafgifte
Aan het begin van dit artikel spraken we al over convectie- en stralingswarmte. Maar wanneer is de ene verwarmingstechnologie meer geschikt dan de andere?
- Convectiewarmte: de opstijgende lucht zorgt voor een goede warmteverspreiding binnen de woning. Daarom doet een elektrische haard met convectie warmte het goed in grote ruimtes. Het duurt misschien iets langer om de volledige ruimte op te warmen, maar het is wel efficiënt.
- Stralingswarmte: wil je een verwarmingselement dat snel bijverwarmt? Dan is een elektrische haard met stralingswarmte de beste keuze. De directe warmte warmt ook alle objecten rondom de haard op en houdt de warmte langer vast. Het is ideaal voor (tochtige) ruimtes met hoge plafonds.
⇒ Hoeveel warmte geeft een elektrische haard? Dit soort haarden zijn verkrijgbaar met verschillende vermogens: tussen de 1.000 à 2.000 kWh (17 à 27 °C). Wil je bepalen welk vermogen jij nodig hebt? Hou dan rekening met de te verwarmen oppervlakte. Algemeen geldt: hoe groter de ruimte, hoe hoger het vermogen.
3. Technologie
Het vlammenspel in je sfeerhaard kan op 3 manieren geënsceneerd worden. Een overzicht:
- Via waterdamp: een combinatie van fijne waterdamp, gekleurde ledlampen en verschillende luchtdruksterktes creëert de illusie van echt vuur. Een ingebouwde ‘mist maker’ produceert ultrasone geluidsgolven waardoor de waterdamp kan ‘flakkeren’.
- Via LED-projectie: bij andere haarden ontstaan de vlammen door een 3D- of netprojectie. Achter de houtblokken bevindt zich een spiegelende achterwand die een 3D-effect creëert. In het andere geval gaat het over een fijnmazig net in plaats van een spiegel.
- Via hologrammen: de hologram lijkt misschien een futuristisch gegeven, maar dat is het niet. De vlammen worden weerkaatst op diverse manieren en vanuit verschillende hoeken. Hierdoor lijken de vlammen echt te dansen.
4. Vormgeving
Heb je finaal beslist om een elektrische haard te plaatsen? Dan heb je binnen het assortiment ontzettend veel keuzemogelijkheden. Een overzicht:
- Afmetingen: elektrische haarden zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen. Op zoek naar een compacte installatie van zo’n 50 cm breed? Of wens je een grotere uitvoering die perfect in jouw kast op maat past? Dan zijn er haarden van 2,5 m lang beschikbaar.
- Design: elektrische sfeerhaarden zijn verkrijgbaar in uiteenlopende designs. Interesse in een inbouwhaard? Den kan je o.a. ook kiezen uit hoekmodellen en doorkijkmodellen. Wil je een robuuste vrijstaande haard? Of vind jij een elegante afwerking net een meerwaarde?
- Ombouw/bekasting: wandhaarden of vrijstaande modellen zijn beschikbaar met en zonder ombouw. Die ombouw is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Zo heb je mooie realisaties in een luxueuze marmerlook. Hou je meer van industrieel? Dan zijn er ook modellen met steellook bekasting.
- Uitzicht vlammen: het vlammenspel is dé troef van een open haard in al z’n varianten. Daarom bieden fabrikanten diverse keuzes aan op vlak van vlamtechniek en vuurbeeld. Zo kan je de vuurbeleving zo realistisch mogelijk weergeven.
- Extra’s: daarnaast zijn er nog verschillende extra keuzes die je kan maken qua vormgeving. Welk soort hout wil je in je open haard? Moet de haard met bluetooth kunnen verbinden? Wil je dat je open haard ook het geluid van een knisperend vuurtje nabootst? Het is allemaal mogelijk!
Welke haard kies ik het best?
Dat hangt af van de beschikbare ruimte in je woning, je budget en al je bijkomende design eisen. Sta in dit geval vooral stil bij de vraag welke sfeer je wil opwekken. Op basis daarvan kan je gegarandeerd al modellen uitsluiten. Twijfel je nog welk type elektrische open haard met warmte je wil aankopen? Neem dan vrijblijvend contact op met een specialist. Die helpt je graag op weg met professioneel advies. Start hier je aanvraag.
Elektrische haard met warmte: prijs
Prijzen voor elektrische haarden met bijverwarming starten vanaf € 500, maar kunnen oplopen tot wel € 7.000 (excl. btw & plaatsing). Waaraan is dit grote prijsverschil te wijten? Vooral het merk, de omvang en het uitzicht van het vlammenspel beïnvloeden het finale kostenplaatje van een elektrische haard met warmteafgifte. Hoe goedkoper je kachel, hoe meer je inboet aan esthetische kwaliteit.
TIP: wens je uitgebreide informatie over de mogelijkheden? Of wil je advies over het type verwarming waarbij jij het meeste baat hebt? Neem dan contact op met een specialist. Die staat je graag uitgebreid te woord.
Elektrische haard met verwarming zelf plaatsen of laten plaatsen?
Heb je de ideale elektrische sfeerhaard met verwarming voor jouw woning gevonden? Perfect! Hoe plaats je die dan? Ga je zelf aan de slag of schakel je een vakspecialist in? Door samen te werken met een expert ben je alvast zeker van…
- Gepersonaliseerd advies: online zie je soms tussen de bomen het bos niet meer. Een specialist luistert naar jouw wensen en designvoorkeuren. Op basis daarvan raadt hij jou enkele kwalitatieve haarden aan.
- Professionele plaatsing: bepaalde elektrische sfeerhaarden zijn moeilijker om te plaatsen. Zeker wanneer ze uit een exclusieve categorie komen. Een expert weet waarop hij moet letten bij de installatie.
- Voorbereidende werken: zeker bij een inbouwhaard zijn enkele voorbereidende werken nodig. Die neemt een vakspecialist nauwgezet voor z’n rekening. Zo bespaar je jezelf veel tijd en moeite.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op je haard en de plaatsingskosten. Dat scheelt een behoorlijk stuk op je eindfactuur.
BELANGRIJK: wil je in contact komen met een professional actief in je regio? Vul dan het onderstaande aanvraagformulier in. Het is helemaal gratis!